Cât costă renovarea unei locuințe:

Este cald încă, iar timpul vă permite să faceţi renovările la care vă gândiţi de ceva timp? Aveţi nevoie să ştiţi la ce notă de plată să vă aşteptaţi pentru următorul proiect? Sau doar vreți să știți cu cine este mai bine să lucrați. Atunci sunteți la locul potrivit, iar acest articol este pentru dumneavoastră. Nu uitați de surpriza de la finalul acestuia.

Fie că aveți un buget fix sau nu v-ați pus problema asta încă vă anunțăm din start că estimările vor fi depăşite, cu siguranţă. În plus, cu cât modificările solicitate sunt mai sofisticate sau mai nonconformiste, cu atât şi costul va creşte. Şi, dacă sunteţi indecis sau indecisă în privinţa alegerii unui meşter sau a unei firme autorizate, sperăm că articolul următor vă va da câteva repere pentru a putea lua o decizie informată.

Albul scuteşte portofelul de multă caznă:

O culoare simplă costă, implicit, mai puţin. Din acest punct de vedere, albul solicită cel mai puţin bugetul. Dacă totuşi vreţi diverse degrade-uri sau combinaţii de culori, pregătiţi-vă să scoateţi din buzunar mai mulţi bani. Plăcerea costă. Dar, când vă veţi întinde seara pe canapea şi veţi privi relaxat verdele crud din dormitor, în nuanţe de mov liliachiu, veţi şti că a meritat. Bineînţeles, paleta de culori este vastă iar alegerile sunt doar o chestiune de gust propriu. Pentru un metru pătrat de perete văruit în alb veţi plăti, în medie, şase lei. În schimb, dacă veţi opta pentru o culoare, metrul pătrat văruit va costa 8 lei pentru o nuanţă unică sau 10 lei pentru două culori. Asta, presupunând că terenul este deja pregătit. Dacă pereţii nu sunt drepţi, vor trebui îndreptaţi. De aceea există preţuri diferite pentru glet de încărcare, de exemplu, glet de denivelare, glet de nivelare, pentru acoperirea asperităţilor şi glet de finisare. Iar dacă se doreşte decaparea, costurile sunt de 50% din cele de montare. De exemplu, dacă pentru un metru pătrat de gresie sau faianţă, manopera costă în jur de 15-30 de lei, pentru decapare veţi solicita portofelul pentru minim 7,5 lei. Asta, dacă apelaţi la un meseriaş. În cazul unei firme autorizate, factura este mai mare cu cel puţin 35%. De asemenea, dacă vreţi să vă schimbaţi parchetul şi apelaţi la cineva din exterior pentru a-l scoate pe cel vechi, lucrarea vă costă cel puţin şase lei pentru fiecare metru pătrat aruncat la gunoi.

White-Girl-Bedroom-HTOURS-0307-de-56758506

Cum deosebim meşterii buni de cei deloc buni:

Meseriaşii buni vor putea aduce recomandări şi vor veni cu un portofoliu de lucrări finalizate. Astfel, înainte de a bate palma, puteţi să vorbiţi cu foştii clienţi şi puteţi vedea, la faţa locului, dacă meşterul are dreptate să se laude sau nu cu munca mâinilor sale. “Eu, personal, îl pun pe viitorul client în legătură cu foştii clienţi. Vara asta e plină de mici meseriaşi, dar calitatea unora e discutabilă. Trebuie să caşti bine ochii, dacă pot să mă exprim aşa. În primul rând, trebuie să vezi ce calificare are respectivul. Poate că ai făcut multe apartamente, dar nu ştii lucruri tehnice. De exemplu, dacă varul e amestecat cu o amorsă necorespunzătoare, crapă, în scurt timp. Mai mult, dacă vrei un meşter bun, îi ceri dovezi scrise, poze cu lucrările, un CV. Eu prefer să stau mai mult de vorbă cu clientul şi să înţeleg bine ce vrea pentru ca, mai apoi, să nu mă trezesc cu surprize”, spune maistrul Marian Ivaşcu.

Acesta îi sfătuieşte pe clienţi să aştepte puţin mai mult, dar să opteze pentru calitate. Între diverse operaţiuni, cum ar fi curăţarea pereţilor, şmirgheluirea şi aplicarea amorsei, mai apoi aplicarea varului, este recomandată o pauză de minim o zi. Asta, dacă nu vreţi să aveţi neplăceri mai târziu.

 75840_constructii

Firmă serioasă versus firmă neserioasă:

Nici alegerea unei firme nu trebuie făcută hazardat. Dacă este vorba de suprafeţe mici, cum ar fi un apartament, veţi putea apela la firme mai mici. Cele mari au contracte pe măsura lor şi nu-şi vor bate capul cu astfel de “mărunţişuri”. Paleta este vastă şi aici şi, atât internetul, cât şi presa scrisă abundă în anunţuri de genul “Firmă serioasă, oferim lucrări de amenajări interioare”. Preţul minim nu este neapărat cea mai bună unitate de măsură, după cum susţin reprezentanţii firmelor de profil. “Nu sfătuiesc pe nimeni să aleagă preţul minim. Lucrarea nu va fi dusă la capăt. Am întâlnit cazuri şi, dacă şi pretenţiile clientului sunt mari, atunci lucrarea se va opri la jumătate. Sunt firme care iau o lucrare la preţuri mici, dar nu sunt foarte serioase, pentru că nu vor supravieţui pe piaţă. Acum, sunt şi firme mici care fac treabă bună, sunt şi meseriaşi buni. Cum ţi-e norocul”, este de părere managerul unei firme de construcţii din Iași.

Instalaţia electrică şi cea sanitară, cele mai costisitoare:

Renovarea nu presupune doar parchet nou, var nou, gresie şi faianţă noi. De multe ori, instalaţia electrică şi cea sanitară trebuie fie înlocuite, fie îmbunătăţite. De aceea, dacă planul include şi aceste lucrări, mai înţelept este să apelaţi la o echipă care oferă întreg pachetul de servicii deoarece preţul va fi mai avantajos. “Când o echipă îţi face lucrarea, cap-coadă, preţul e mai mic pentru că îţi permiţi să „rupi” de aici, să pui dincolo şi aşa mai departe. Echipa noastră, de exemplu, pentru ultima lucrare, a primit 50.000 de lei. Dar a fost vorba de o casă cu două etaje, de aproximativ 150 de metri pătraţi, care era la roşu. Am tencuit, am pus şapă pe jos, am pus instalaţia electrică, sanitară, parchet, led-uri şi ce a mai vrut clientul”, a declarat meşterul Robert Chelaru.

Pentru montarea unui calorifer, a unei căzi sau a unei chiuvete veţi achita, în medie, 120-150 de lei. Preţul presupune realizarea instalaţiei şi montajul final. Iar un bec nou sau o priză nouă vă vor costa, în medie, 60-80 lei. În acelaşi timp, montarea unui tablou electric vor solicita bugetul pentru 200 de lei, cel puţin. La fel, este vorba de bani plătiţi la negru, fără TVA-ul aplicat de o firmă autorizată.

 Plumbing Equipment On House Plans

Apelând la o echipă de meșteri, vei beneficia de următoarele avantaje:

 • un preţ mai mic
 • o mai mare flexibilitate în negocierea preţului final
 • o mai mare flexibilitate în modificări făcute în ultimul moment

În același timp însă, te vei confrunta și cu anumite dezavantaje:

 • lipsa garanţiei sau existenţa doar a unei garanţii verbale
 • nesiguranţă în privinţa respectării termenului de lucru (de cele mai multe ori, termenul se prelungeşte, pentru că meşterii “prind” mai multe lucrări)
 • se ştie că multora dintre constructori le place să-şi ia “întăritorul” zilnic, respectiv sticla de băutură, fără de care nu există tragere de inimă
 • multitudinea de drumuri pe care, în calitate de client, le ai de făcut până la distribuitorii de materiale de construcţie – mereu mai este nevoie de ceva, mereu mai trebuie să cumperi un sac de adeziv, câteva kilograme de glet etc.
 • estimarea de preţ iniţială este, în majoritatea cazurilor, depăşită consistent

Dacă tot am menționat avantajele unei echipe de meșteri, iată acum avantajele dobândite dacă apelezi la o firmă autorizată:

 • garanţia lucrării
 • posibilitatea tragerii la răspundere a cuiva, dacă rezultatele nu sunt cele dorite, cele stabilite prin contract sau dacă apar probleme la scurt timp după încheierea lucrărilor
 • o estimare mai bună de preţ
 • mai puţină bătaie de cap în ceea ce priveşte aprovizionarea – firma aduce şi materialele cu care vor lucra executanţii
 • o mai mare siguranţă în ceea ce priveşte calitatea execuţiei – teoretic, angajaţii unei firme sunt verificaţi atent, selectaţi riguros pentru ca, în final, reputaţia acesteia să fie păstrată şi chiar consolidată

Pe lângă avantaje, există posibilitatea să te întâlnești și cu o serie de dezavantaje:

 • preţ de cost mai mare cu minim 35%
 • mai puţină flexibilitate în privinţa modificărilor, “toanelor” de moment
 • în cazul în care firma dă faliment, garanţia oferită prin contract nu mai valorează nimic

În continuare, pentru a fi siguri că ești pregătit, îți prezentăm o listă cu preţuri practicate de lucrători ocazionali:

 

Rigips

 1. Executare pereţi din gips carton (pl+structură): 19 lei mp
 2. Placare pereţi cu gips carton pe structură metalică: 15 lei mp
 3. Placare pereţi cu gips carton cu adeziv: 12 lei mp
 4. Chituit pereţi gips carton inclusiv bandă rosturi: 5 lei mp
 5. Executare tavane din gips carton: 20 lei mp
 6. Executare nişe gips carton: 20 lei mp

 

Zugrăveli

 1. Zugrăveli interioare lavabile alb: 3-6 lei mp, pe strat
 2. Zugrăveli interioare lavabile colorate: 8 lei mp
 3. Aplicare amorsă: 3 lei mp
 4. Executare glet: 3-8 lei mp
 5. Curăţare zugrăveală: 3-8 lei mp
 6. Curăţare tapet: 5-10 lei mp

 

Placaje gresie şi faianţă

 1. Montat gresie: 15-35 lei mp, în funcţie de model şi de dimensiunea gresiei
 2. Montat faianţă: 15-35 lei mp, în funcţie de dimensiune şi model
 3. Pardoseli din marmură: 45 lei mp
 4. Executat placaje la pereţi cu marmură: 30 lei mp
 5. Placat trepte cu marmură: 50 lei mp
 6. Placat trepte cu gresie : 23 lei mp

 

Parchet

 • montare parchet: 12-18 lei, în funcţie de tipul parchetului (cel mai ieftin este montajul parchetului cu un simplu click) ; preţul include toată manopera, inclusiv montarea plintelor şi aplicarea foliei izolante, precum şi curăţarea şi spălarea parchetului, după finalizare

Per total, renovarea, fără prea multe pretenții, a unui apartament cu două camere, de 54 mp, costă între 2.000 și 5.000 de lei, minim. Este important de reținut faptul că, în cazul firmelor autorizate, tarifele cresc, în medie, cu 35-50%, pentru că se percepe TVA, iar factura finală va include și taxele și impozitele plătite către bugetul de stat.

Acum că ai ajuns la finalul acestui articol, cât de utile crezi că îți sunt aceste informații? Te-ai decis cu ce echipă să pornești la drum: meșteri sau o firmă autorizată?